Srečanje Pastoralne skupine

26. september 2019 - 9:49 -- s. Mirjam Černigoj
Slovenščina

V sredo, 25. septembra 2019, smo se sestre Pastoralne skupine zbrale na svojem prvem srečanju v novem pastoralnem letu. Ker je prejšnji dan godoval naš prvi blaženi škof Anton Martin Slomšek, smo se zbrale na Ponikvi. Tam sta nas prijazno sprejela domači župnik in njegova gospodinja, ki nam je skuhala čaj in kavo in postregla s piškoti.

Srečanje smo začele z molitvijo k Svetemu Duhu, potem pa pogledale na poletne mesece. Pripovedovale smo si vtise z oratorijev v različnih župnijah po Sloveniji, misijona v Odrancih, gospodinjskih tečajev, obiska Severne Amerike ipd.

Praznovanje ob sklepu 150-letnice kongregacije

9. september 2019 - 10:10 -- s. Mirjam Černigoj
Slovenščina

V soboto, 7. septembra 2019, smo Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja slovesno sklenile celoletno praznovanje 150-letnice kongregacije s slovesno sveto mašo v mariborski stolnici. Ob mariborskem nadškofu Alojziju Cviklu in ljubljanskem nadškofu Stanislavu Zoretu, nadškofih in škofih Pieru Cocca, Marjanu Turnšku, Francu Krambergerju, Petru Štumpfu, Andreju Glavanu in Francu Šuštarju ter 25 duhovnikih je slovesno sveto mašo vodil prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja kardinal Joao Braz de Aviz.

Spet v raju pod Blegošem

4. september 2019 - 23:45 -- s. Ema Alič
Slovenščina

2. septembra 2018 na farno žegnanje (»sejm« po domače) sem v svoji rojstni fari Javorje nad Škofjo Loko izpovedala večne zaobljube. Sestre so takrat župnijo nekajkrat obiskale, pripravile nekakšen mini misijon ter skupaj s farani oblikovale čudovito in nepozabno praznovanje.

Gospod mi je dal sestre!

29. avgust 2019 - 15:00 -- s. Aleša Stritar
Slovenščina

V drugem delu IX. srečanja vzgojiteljic in prvega srečanja sester z začasnimi zaobljubami smo se poglabljale v svetopisemske teme o občestvu. 20. in 21. avgusta je s. Michela Refatto iz kongregacije Sester frančiškank ubogih (Italija) v svojih predavanjih izhajala iz izbranih besedil Svetega pisma stare in nove zaveze: Jaz – dar zame; Dar odnosov; Sestra, brat – dar in izziv; Izbira sestrinstva; Darovi Duha za skupnost, Dar in odgovornost spremljanja in vzgajanja. Po predavanjih smo imele priložnost za osebno premišljevanje in konkretne naloge, ki nam jih je dala s. Michela.

Gospod mi je dal sestre!

23. avgust 2019 - 13:49 -- s. Aleša Stritar
Slovenščina

To je geslo IX. srečanja vzgojiteljic in prvega srečanja sester z začasnimi zaobljubami naše kongregacije, ki sta se začeli v soboto, 17. avgusta, v samostanu sester avstrijsko-koroške province v Št. Petru pri Št. Jakobu v Rožu. Vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović je v svojem pozdravnem govoru izrekla dobrodošlico vsem sestram in zaželela, naj se odpremo resnični težnji svoje biti po kakovostnih medsebojnih odnosih in iskreni  komunikaciji, po zaupanju in resnici, v katero nas Gospod želi vpeljati.

Redovni jubileji v Mariboru

10. avgust 2019 - 21:40 -- s. Aleša Stritar
Slovenščina

V soboto, 10. avgusta 2019, smo šolske sestre v Slomškovi stolnici v Mariboru praznovale redovne jubileje naših sester.

Šestdeset let redovnega življenja ali biserni jubilej je praznovala s. Ozana Gucić, zlati jubilej pa je praznovalo sedem naših sester: s. Angela Zanjkovič, s. Metoda Šinkovec, s. Janja Hameršak, s. Mateja Mikuš, s. Božena Kržišnik, s. Milka Saje in s. Danica Vrtič; pridružili sta se jim še s. Dora Požar iz tržaške province in s. Mladena Vučković iz bosansko-hrvaške province, ki sta bili skupaj z njimi v noviciatu.

Gospodinjski tečaji v Repnjah

21. julij 2019 - 15:51 -- s. Aleša Stritar
Slovenščina

Od 30. 6. do 13. 7. 2019 je bilo v Domu matere Margarete v Repnjah živahno. Brneli so stroji, grele pečice, še več pa je bilo dekliške razigranosti in zvedavega učenja. Zvrstili sta se dve skupini deklet proti koncu osnovne šole ter srednješolk, ki so želele del poletnih počitnic izkoristiti za nova praktična znanja kuhanja, šivanja in ročnih del ter graditev novih prijateljstev. V kuhinji so se urile pod budnim očesom s. Bernarde Gostečnik, ki jih je učila tudi strežbe in lepega vedenja pri mizi.

Sestre jubilantke iz mostarske province romale v Maribor

21. junij 2019 - 13:31 -- s. Mirjam Černigoj
Slovenščina

V okviru jubilejnega leta je bilo že kar nekaj srečanj s sestrami drugih provinc. Tokrat so v Maribor, v zibelko naše kongregacije, prišle jubilantke iz mostarske province. Osem sester je v četrtek, 6. junija 2019, prispelo v Maribor, kjer so jih pričakale sestre skupnosti v materni hiši. Najprej so odšle v stolnico na grob blaženega A. M. Slomška, kjer so se pridružile molitveni uri v času devetdnevnice pred binkoštmi in bile pri sveti maši.

Romanje v Međugorje ...

22. maj 2019 - 8:24 -- s. Mirjam Černigoj
Slovenščina

Romanje v Međugorje, Bijelo polje, Mostar in Široki brijeg od 17. do 19. maja 2019  

V okviru jubilejnega leta smo sestre deležne prijetnih srečanj s sosestrami drugih provinc. Eno takšnih je bilo za osem sester: iz skupnosti Brezje – s. Mihelka, Kranj – s. Otilija, s. Slavka in s. Vesna, Ljubljana – provincialka s. Terezija in s. Cirila ter Maribor – s. Majda in s. Brigita.

V petek zjutraj nas je na Strmem potu že čakal rumeni kombi Rudi-tursa. Tudi vreme nam je bilo naklonjeno, da smo v veselem in molitvenem razpoloženju začele naše romanje.

Noviciatska šola

22. maj 2019 - 8:18 -- s. Veronika Verbič
Slovenščina

V iztekajočem se šolskem letu sem obiskovala predavanja v šoli za novinke, ki deluje v okviru Hrvaške redovniške konference. Šola je namenjena novinkam (in postulantkam, kjer noviciat traja le eno leto) vseh odprtih ženskih redov na Hrvaškem. Predavanja so v prostorih Hrvaške redovniške konference v Zagrebu, tako da prihajajo seveda tiste, katerim razdalje to dopuščajo. Šolo obiskujejo tudi naše sestre Bosansko-Hrvaške province.

Romanje k sestram v Bosno

18. maj 2019 - 13:58 -- s. Angela Zanjkovič
Slovenščina

Obisk sester bosansko-hrvaške province ob jubilejnem letu kongregacije

V četrtek, 9. maja 2019, smo se sestre, ki letos obhajamo jubilej redovnega življenja, bisernega s. Ozana, in zlatega: s. Milka, s. Danica, s. Angela, s. Božena, s. Metoda, s. Janja in s. Mateja, v veselem razpoloženju s kombijem Rudi Tursa, ki ga je vozil g. Vinko, odpravile na romanje v Bosno.

Imamo novinko, s. Zalo

3. maj 2019 - 16:22 -- s. Veronika Verbič
Slovenščina

V zgodnjih jutranjih urah - pa vendar ne najbolj zgodnjih v zgodovini naše province - je bila v sredo, 1. maja 2019, pred jutranjo sveto mašo naša postulantinja Zala s preprostim obredom uvajanja sprejeta v noviciat. Ko je pogumno in jasno izrazila svojo željo, jo je s. Terezija Tomazin, provincialna predstojnica, sprejela v našo skupnost. Po branju božje besede nas je s. Terezija kratko nagovorila, nato pa razodela, da se bo Zala odslej imenovala sestra in sicer kar s. Zala. Izročila ji je tudi naš frančiškanski znak, za spremljevalko na poti vzgoje pa vzgojiteljico s. Veroniko.

Duhovna obnova v pripravi na zlati in biserni jubilej redovnega življenja 2019

30. april 2019 - 20:56 -- s. Mirjam Černigoj
Slovenščina

Od velikonočnega ponedeljka do nedelje Božjega usmiljenja (22.-28. april 2019) smo imele v pripravi na naš jubilej redovnega življenja v cistercijanskem samostanu v Stični duhovno obnovo.

Zbralo se nas je osem sester: s. Ozana Gucić, biserna jubilantka in sedem zlatih jubilantk: s. Mateja Mikuš, s. Metoda Šinkovec, s. Danica Vrtič, s. Božena Kržišnik, s. Milka Saje, s. Janja Hameršak in s. Angela Zanjkovič.

Medprovincijsko srečanje provincialnih predstojnic in vzgojiteljic

29. april 2019 - 16:52 -- s. Veronika Verbič
Slovenščina

»Kako naprej?« Pod tem naslovom je od 26. do 27. aprila 2019 v Zadru potekalo že 41. srečanje provincialnih predstojnic in vzgojiteljic naših treh hrvaško govorečih provinc: Splitske, Mostarske in Bosansko-hrvaške. Lani prvič in letos smo se jim pridružile tudi sestre Mariborske province. Letos je bila z nami tudi vrhovna predstojnica s. M. Klara Šimunovič.

Sestre iz Rimske regije na romanju v jubilejnem letu

27. april 2019 - 17:14 -- s. Mirjam Černigoj
Slovenščina

Osem sester iz Rimske regije se je v četrtek, 25. aprila 2019 odpravilo v Slovenijo na romanje k našim koreninam v letu jubileja. V popoldanskih urah so srečno prispele v Maribor, kjer so jih pričakale sestre v skupnosti na Strossmayerjevi. V stolnici so se zbrale pri sveti maši in po njej v molitvi v križevi kapeli ob blaženem A. M. Slomšku. Po večerji pa so šle k počitku za nov dan, ki jih je čakal.

Od sv. Marije do sv. Petra: Frančiškovi bratje in sestre

7. april 2019 - 23:30 -- s. Ema Alič
Slovenščina

V soboto, 6. aprila 2019, smo se v Ljubljani zbrali bratje in sestre, ki živimo iz karizme svetega Frančiška Asiškega. Zbrali smo se redovniki, redovnice in laiki, mladi in stari iz prvega in tretjega reda, od tega tudi deset šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja. Naše srečanje smo pričeli s sveto mašo pri frančiškanih na tromostovju. Somaševanje manjših bratov je vodil kapucin br. Vlado Kolenko, predsednik Frančiškovske konference, svoj pečat pa so ji s svojim sodelovanjem dali tudi mladi iz FRAME. Tako je bilo med nami tudi polno vedrine in veselja.

Zbor province 2019

6. april 2019 - 8:09 -- s. Mirjam Černigoj
Slovenščina

Šolske sestre mariborske province smo imele v soboto, 30. marca 2019 v Repnjah srečanje ob zaključku molitve za duhovno prenovo province. Zbralo se nas je okrog petdeset sester iz vseh skupnosti. Srečanje smo začele v samostanski obednici z molitvijo in pesmijo, ki sta jo obogatili s. Klara Jarc in postulantka Zala Vrabec. Uglasbili sta pesem s. Rafaele Glasenčnik o pomladi.

Redovniški študijski dan

26. marec 2019 - 22:52 -- s. Ema Alič
Slovenščina

Redovniki in redovnice različnih redov smo se v sredo, 20. marca 2019, zbrali v Šentjakobu pri sestrah usmiljenkah na študijskem dnevu. Klaretinec p. Branko Cestnik je z nami podelil svoja razmišljanja o sodelovanju v Cerkvi. Predavanje je naslovil Da se nam ne zgodi babilonski stolp. Vanj je zlil svoja opažanja in spoznanja v sedanjosti ter v naš čas skušal umestiti tisto, kar je moč razbrati iz zgodovine. Iz tega je skušal splesti in z nami podeliti besede upanja in izzive , ki nam jih za prihodnost daje Gospod.

Jubilej v Mostarju in Sarajevu

24. marec 2019 - 20:29 -- s. Ema Alič
Slovenščina

V petek, 1. marca 2019, smo se sestre pevskega zbora odpravile v mostarsko provinco. V večernih urah smo prispele v samostan sester v Bijelem Polju, kjer so nas sestre toplo sprejele in pogostile. Nastanile smo se v domu duhovnosti zraven samostana. Ob njem pa smo mogle opazovati zidove starega bombardiranega samostana iz zadnje vojne.

Srečanje pastoralne skupine

12. februar 2019 - 15:46 -- s. Polonca Majcenovič
Slovenščina

Tokrat smo se zbrale na sam kulturni praznik, 8. 2. 2019, v Repnjah. V želji, da bi gradile trdnejše sestrske odnose, medsebojno spoštovanje in sodelovanje, smo povabile medse kapucina br. Jakoba Kunšiča. Spregovoril nam je o vidikih bratstva (sestrstva), ki so nas povabili v razmišljanje o nas samih. Srečale smo se z bratstvom v Svetem pismu in seveda s sv. Frančiškom in njegovim pogledom na bratstvo. Br. Jakobu smo prisluhnile in se na podlagi slišanega pogovarjale in v molitvi prisluhnile Božjim vabilom ter izzivom, da bi živele sestrstvo na še bolj pristen, zares evangeljski način.

Romanje sester v Split

20. november 2018 - 17:43 -- s. Ema Alič
Slovenščina

Pevski zbor sester mariborske province je s sestro provincialko Terezijo Tomazin, pridružila se je tudi s. Cirila Zore, v soboto, 17. novembra 2018, obiskal skupnost na Lovretu v Splitu. Naš namen je bil, da naslednjega dne obogatimo akademijo ob 150-letnici naše kongregacije. Pozno popoldne smo prišle na cilj. Sestre so nas sprejele z veliko prisrčnostjo in hvaležnostjo za nas in za prve sestre, ki so iz Maribora prišle v Split. S spoštovanjem so pripovedovale o s. M. Ladislavi Kalinšek.

Velika slovenska kuharica

31. oktober 2018 - 11:21 -- s. Polonca Majcenovič
Slovenščina

Pred nekaj dnevi je prišla iz tiskarne nova, 30. izdaja Velike slovenske kuharice. Izšla je ob jubileju, ob 150 letnici izdaje prve izvirne slovenske kuharske knjige Slovenske kuharice, avtorice Magdalene Pleiweis. Izšla je tudi v jubilejnem letu, s katerim se Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja pripravljamo na obhajanje 150 letnice naše redovne ustanove – jubilej bomo obhajale septembra prihodnje leto.

Na poti v Ugando

25. oktober 2018 - 15:15 -- s. Polonca Majcenovič
Slovenščina

V jubilejnem letu, ko se sestre pripravljamo na praznovanje 150-letnice ustanovitve naše kongregacije, se v Ugandi v kraju Rwentobo na župniji Rushooka odpira naš prvi misijon. Z veliko hvaležnostjo za dar novega misijona in za sestre, ki so ta klic prepoznale kot del Božjega načrta za našo kongregacijo, pišem tale kratek prispevek.

Izročitev misijonskega križa s. Urši Marinčič

22. oktober 2018 - 14:28 -- s. Angela Zanjkovič
Slovenščina

V baziliki Matere Usmiljenja v Mariboru je na misijonsko nedeljo, 21. oktobra 2018, med sv. mašo ob 15. uri upokojeni nadškof dr. Marjan Turnšek s. Urši Marinčič izročil misijonski križ. Somaševalo je okrog 20 duhovnikov. Veliko cerkev so napolnili domači s. Urše, njeni prijatelji, mladi, sestre različnih redov in drugi verniki.

Misijon v Ugandi

4. oktober 2018 - 21:47 -- s. Polonca Majcenovič
Slovenščina

Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja smo v septembru začele jubilejno leto kot pripravo na 150-letnico začetka naše kongregacije. Letos obhajamo tudi 200-letnico rojstva naše ustanoviteljice matere Margarete Puhar.

Srečanje Pastoralne skupine ob vizitaciji vrhovne predstojnice s. Klare Šimunović

28. september 2018 - 21:27 -- s. Polonca Majcenovič
Slovenščina

V sredo, 26. 9. 2018 smo se sestre Pastoralne skupine srečale v Repnjah na našem prvem srečanju. Pridružila se nam je tudi s. Klara Šimunović, vrhovna predstojnica, ob vizitaciji mariborske province. Zbralo se nas je 15 sester.

Srečanje smo začele z molitvijo za različne namene. Potem pa smo si povedale, kako smo in s čim prihajamo na srečanje. Vsaka je prinesla en utrinek poletja v konkretni obliki – s predmetom, npr. svinčnikom, nahrbtnikom, listom… Začutile smo bogastvo poletnih dejavnosti in se obogatile med seboj.

Sledil je pogled na našo pastoralo v petih sklopih:

Jubilejno leto Kongregacije

13. september 2018 - 0:00 -- sestre
Slovenščina

Začnjamo jubilejno leto ob 150-letnici ustanovitve naše kongregacije. Jubilej bomo obhajale od 13. septembra 2018 do 13. septembra 2019. To je zares leto milosti, v katerem nam Gospod podarja novo priložnost, da globlje živimo karizmo kongregacije in okrepimo svojo hojo s Kristusom ter medsebojno pripadnost. (iz pisma vrhovne predstojnice s. M. Klare Šimunović, 28. 8. 2018)

150-letnica Kongregacije šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja

11. september 2018 - 8:40 -- s. Polonca Majcenovič
Slovenščina

Kmalu bomo začele jubilejno leto ob 150-letnici ustanovitve naše kongregacije. Jubilej bomo obhajale od 13. septembra 2018 do 13. septembra 2019. To je zares leto milosti, v katerem nam Gospod podarja novo priložnost, da globlje živimo karizmo kongregacije in okrepimo svojo hojo s Kristusom ter medsebojno pripadnost.

iz pisma vrhovne predstojnice s. M. Klare Šimunović, 28. 8. 2018

 

 

Večne zaobljube s. Eme Alič

4. september 2018 - 21:14 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

2. septembra 2018 je s. Ema Alič v svoji rojstni župniji Javorje nad Škofjo Loko izpovedala večne zaobljube. Za župljane je bil zato letošnji praznik farnega zavetnika sv. Tilna še posebej slovesen. Župnik g. Ciril Istenič in zaupana mu »čreda« so začeli s pripravami že kar nekaj časa prej. Sestre smo se vključile v zadnjem tednu s pripravo duhovnih srečanj, namenjenih otrokom, mladim, zakoncem in starejšim. V molitveno podporo s. Emi so v cerkvi molili tudi devetdnevnico.

Romanje sester Bosansko-hrvaške province

25. avgust 2018 - 21:03 -- s. Polonca Majcenovič
Slovenščina

Na deževno soboto, 25. 8. 2018, nas je obiskalo 29 sester iz Bosansko-hrvaške province. Prispele so okrog devete ure dopoldne. Po medsebojnih pozdravih in okrepčilu smo skupaj prisluhnile provincialni predstojnici s. Tereziji Tomazin, ki nam je predstavila zgodovino in sedanjost materne hiše. V treh skupinah so si naše gostje ogledale vezilnico, študentski dom, družinski center in spominsko sobo.

50 let večnih zaobljub s. Mihaele Berčon

16. avgust 2018 - 8:42 -- s. Polonca Majcenovič
Slovenščina

Rojstna župnija s. Mihaele Berčon, Javorje nad Litijo, je ostala z njo kljub večji ali manjši oddaljenosti in kljub pretečenem času po njenem odhodu v samostan močno povezana. To se je pokazalo v želji tega malega občestva, da se skupaj z njo Bogu zahvalijo za njen zlati jubilej redovnega življenja. Obhajala ga je že leta 2013, vendar je bilo takrat njeno služenje Bogu v daljni Argentini. Želja po praznovanju je v občestvu ostala živa in našla se je nova priložnost – obhajanje 50 let večnih zaobljub, v nedeljo, 5. avgusta 2018.

Gospodinjski tečaj 2018

7. avgust 2018 - 14:10 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

Od 8. do 14. julija 2018 se je v Repnjah mudilo kar 18 živahnih in zvedavih deklet, ki so se udeležile našega gospodinjskega tečaja. Vsako jutro so že ob 6.30 v samostanski cerkvi sodelovale pri sveti maši. Z branjem beril, igranjem na instrumente in petjem so slavile Boga ter razveseljevale sestre. Dopoldan in popoldan so se pod budnim očesom sester učile kuhanja (pri s. Bernardi), šivanja (pri s. Majdi) in kvačkanja (pri s. Tadeji). Ob vseh mogočih prigodah in nezgodah smo se veliko naučile pa tudi nasmejale. Dekleta so si med seboj pridno pomagala.

Srečanje pastoralne skupine

12. junij 2018 - 15:22 -- s. Polonca Majcenovič
Slovenščina

Zadnje srečanje pastoralne skupine v pastoralnem letu 2017/2018 smo imele sestre v soboto, 9. junija 2018 na Strmem potu. Dopoldne smo namenile puščavi, ko smo v molitvi, vsaka zase, pregledale pastoralne dogodke minulega leta in svoje pastoralno delo. Po tem, ko smo opoldne podelile kako je bilo dopoldne, smo se zbrale v hišni kapeli pri sv. maši, ki jo je daroval jezuit p. Damjan Ristič. 

Izlet zagrebške noviciatske šole

5. junij 2018 - 9:18 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

S s. Veroniko sva se na povabilo s. Celine Vidak, voditeljice novink bosansko-hrvaške province, v torek, 29. maja, udeležili  zaključnega izleta noviciatske šole v Zagrebu. Slednja je namenjena novinkam Hrvaških ženskih redovnih skupnosti. Poteka v Zagrebu, kjer imajo nekajkrat na teden skupna predavanja iz vsebin kot so liturgika, Sveto pismo in podobno.
Udeleženkam noviciatske šole in voditeljicam so se na izletu pridružile tudi prednovinke, tako da nas je vseh skupaj bilo približno petdeset.

Duhovni vikend za ženske v Piranu odmeva

9. maj 2018 - 17:39 -- s. Polonca Majcenovič
Slovenščina

Zadnji vikend v aprilu sem smela biti del duhovnega odmika za ženske v Piranu. »Duhovni, odmik, ženske, Piran«, če izpišem ključne besede. Samo ob teh besedah čutim bogastvo. Beseda duhovni mi je predstavljal povezanost s seboj, z ženskami ob meni, z Bogom. Žal sem včasih čutila blokado strahu in se nisem tako brezskrbno povezala kot bi želela. Pa vendar vem, da sem bila ljubljena in sprejeta.

Odmik zazveni v meni kot vrnitev k sebi, domov, na varno. Stran od pritiskov, radovednih pogledov, pričakovanj, ukalupljanja. Ne pobeg ampak odmik.

Srečanje prednovincev

8. maj 2018 - 8:54 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

V soboto,  5. maja 2018, smo se štirje prednovinci udeležili nam namenjenega srečanja. Zastopali smo štiri redovne ustanove oz. družbe: kapucine, salezijance, uršulinke in šolske sestre sv. Frančiška. Srečanje sta vodila s. Meta Potočnik OSU in g. Janez Suhoveršnik SDB.

Sprehod po slovenski Obali

2. maj 2018 - 15:50 -- s. Ema Alič
Slovenščina

Štirinajst ponovincev in ponovink se nas je v soboto, 28. aprila 2018, odpravilo na pohod od Izole mimo Strunjana do Pirana. Zbirno mesto je bilo na Rakovniku Med potjo smo pobrali še Primorke, zadnjo v Izoli pri uršulinkah. Tam so nas sestre domače sprejele s kavo in prigrizkom na terasi, da smo se zares okrepljeni odpravili na pot. Krenili smo proti obali. Nekaj časa smo hodili skupaj, nato pa smo se razdelili v dve skupini. Ena je pot nadaljevala ob obali, druga ob eni izmed stranskih cest. Ponovno smo se združili pri Strunjanskem križu.

Praznovanje 200-letnice rojstva matere Margarete Puhar v Zemunu

17. marec 2018 - 21:06 -- s. Polonca Majcenovič
Slovenščina

Že dlje časa smo se z molitvijo in razmišljanjem pripravljale za praznovanje 200 letnice rojstva naše ustanoviteljice Matere Margarete Puhar. 6 marec je rojstni in smrtni dan Matere Margarete, zato danes vse naše skupnosti v svetu in tudi naša skupnost veselo praznuje in se spominja njenega bogatega in požrtvovalnega in življenja predanega Bogu.

O Iskrici ljubezni

15. marec 2018 - 20:42 -- s. Polonca Majcenovič
Slovenščina

V Kančevcih je od petka, 23. februarja, do nedelje 25. februarja 2018 potekal duhovni vikend z naslovom Iskrica ljubezni. Tam se je zbrala pisana druščina iz vseh vetrov, ki se je, kljub različnosti in veliki generacijskim pestrosti, zelo povezala. 

Več ...

Posvet redovnih vzgojiteljev v Splitu

13. marec 2018 - 11:55 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

Hrvaška redovna konferenca je od petka, 9. marca, do nedelje, 11. marca 2018, pripravila že 47. posvet redovnih vzgojiteljev. Letos je ta posvet potekal v samostanu sester Služabnic usmiljenja na Kamenu v Splitu. Na povabilo naših sester s Hrvaške sva se ga udeležili tudi dve sestri iz Slovenije. Ves posvet z naslovom Medosebna komunikacijska kompetenca v vzgojnem procesu je animiral don Đuliano Trdić, dr. med. in mag. psih., duhovnik Reške nadškofije.

Slomškove sestre

11. marec 2018 - 12:43 -- s. Polonca Majcenovič
Slovenščina

Prva slovenska redovna ustanova pri nas so bile Šolske sestre svetega Frančiška Kristusa Kralja. Ustanovila jih je pred 150. leti Mati Margareta Puhar v Mariboru, zato so poznane kot Slomškove sestre. Ravno v teh dneh so se z misijonom na Kapeli spomnile 200. letnice njenega rojstva. Danes delujejo po mnogih deželah sveta. Tudi pri nas jih ne poznamo samo po Aleksandrikah iz Egipta ali po izvrstnih kuharicah, sestrah Vandelini in Nikolini. Zveste ostajajo osnovnemu poslanstvu, vzgoji in izobraževanju ter bližini ubogim.

Glasbeno-molitveni večer ob 200-letnici rojstva m. Margarete Puhar

8. marec 2018 - 9:47 -- s. Angela Zanjkovič
Slovenščina

V cerkvi materne hiše v Mariboru je bilo 5. marca 2018 zelo živahno. Cerkev je napolnilo mlado in staro. In ne brez razloga. Pripravljen je bil glasbeno-molitveni večer v počastitev 200-letnice rojstva matere Margareta Puhar, ustanoviteljice naše Kongregacije šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja. Poleg mariborskega nadškofa msgr. Alojzija Cvikla in sester, z našo vrhovno predstojnico s. M. Klaro Šimunović ter njeno namestnico s. M. Vido Tomažič na čelu, so med zbranimi bili tudi romarji iz župnije Kapela, skupaj z župnikom g. Frančiškom Horvatom.

200. obletnica rojstva matere Margarete Puhar

5. marec 2018 - 15:50 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja v teh dneh obhajamo 200. obletnico rojstva ustanoviteljice naše redovne družine matere Margarete Puhar. Ta hvaležen spomin nanjo in njeno bogato duhovno dediščino smo želele obhajati prav v njeni rojstni župniji Kapela pri Radencih. Od petka, 2. marca, do nedelje, 4. marca, smo pripravile kratek misijon, v katerem smo se želele predvsem srečati z župljani, jim predstaviti lik matere Margarete in prinesti nekaj veselja evangelija.

Dan z Božjo b/Besedo

1. marec 2018 - 14:22 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

17. in 21. februarja se nam je v Mariboru in Repnjah pridružil profesor Maksimilijan Matjaž, da nas popelje globlje v Besedo. Za izhodišče je vzel papeževo pridigo na pepelnico z naslovom: Ustavi se, glej in se vrni. Nekaj drobljancev.

Upreti se moramo nuji hitenja. V kronosu (času), ki nam polzi iz rok, moramo prepoznavati kairos (milostni čas), se ne pretirano oklepati tega, kar je bilo, ali se pehati za tem, kar nekoč bo. Bog je blagoslovil in posvetil dan, ko je počival po vsem svojem delu.

Srečanje pastoralne skupine

10. februar 2018 - 21:37 -- s. Polonca Majcenovič
Slovenščina

V petek, 9 februarja 2018, je prišla v materno hišo sestrinska okrepitev in pastoralna svežina v podobi sester iz drugih skupnosti, ki so se pripeljale od vsepovsod na svoje redno srečanje pastoralne skupine. Po uvodnem udomačevanju in ugotavljanju katera od treh "semaforskih" barv nam je trenutno najbližja in podeljevanju najmočnejših pastoralnih trenutkov od zadnjega srečanja v septembru, smo se pridružile sestram skupnosti v materni hiši pri večerji. Dan smo končale pred Najsvetejšim v tihi adoraciji, zazrte Vanj, ki nam naroča naj oznanjamo in to naj bo samo v Njem.

Pokojna s. Pavla (Darinka Vera) Bajec

16. december 2017 - 21:48 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

V sobotnem dopoldnevu, 16. decembra 2017, se je ob molitvi sester na Brezjah večno življenje pri Bogu začelo za s. Pavlo Bajec. Stara je bila 96 let, redovnica 74 let.

Rodila se je 23. maja 1921 v Skriljah na Vipavskem v župniji Kamnje. V družini je bilo osem otrok. Tri njene brate je vzela vojna. Mama je želela, da bi bil kateri od otrok posebej posvečen Bogu. Šolski sestri sta postali s. Pavla in tri leta mlajša s. Darinka.

Provincialni delovno-volilni kapitelj

12. november 2017 - 18:39 -- s. Polonca Majcenovič
Slovenščina

Repnje, od 9. do 12. novembra 2017

Od četrtka, 9. novembra, zvečer do nedelje, 12. novembra 2017, opoldne smo v Repnjah v Domu matere Margarete obhajale izredni kapitelj mariborske province. Kapitelj je bil v prvi vrsti sklican zaradi izpraznjenega mesta provincialne svetovalke, ko je bila dosedanja svetovalka s. Vida Tomažič na vrhovnem kapitlju v Assisiju julija letos izvoljena za namestnico vrhovne predstojnice. Poleg volitev smo nadaljevale delo lanskega provincialnega kapitlja in se posvetile nekaterim aktualnim zadevam v provinci.

Srečanje pastoralne skupine v Trebnjem

16. september 2017 - 0:00 -- s. Mirjam Černigoj
Slovenščina

V pastoralnem letu 2017/18 smo se sestre pastoralne skupine prvič srečale v nedeljo 16. septembra 2017 v skupnosti v Trebnjem. Nekatere so srečanje začele že s sedmo mašo v župnijski cerkvi, druge pa so se pridružile ob 9.15, ko smo srečanje »uradno« začele v hišni kapeli z adoracijo.

Po tem smo nadaljevale s pregledom letnega načrta PaS in se s pomočjo projekcije ustavile ob dokumentu Oznanjujte, ki ga bomo temeljiteje obdelale v naslednjem februarskem srečanju. Ob pomoči s. Polonce smo vstopile v dokument in nekoliko začutile duha, ki veje iz njega.

Jezik ljubezni (projekt Mladi za sirote)

7. september 2017 - 10:23 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

»Skupaj s Frančiškom od sreče do sonca, skupaj pojdimo, da najdemo cilj«, se je glasil refren naše himne duhovno-počitniškega tedna, ki smo ga študentke Študentskega doma sv. Elizabete skupaj z našo s. Uršo izvedle v Varešu med 27. 8. in 3. 9. 2017. Priprave na naš projekt Mladi za sirote so trajale celo študijsko leto, ta težko dočakani teden pa je minil kot bi pihnil. A pustil je velik pečat tako na otrocih kot na nas.

Novo vrhovno vodstvo

26. julij 2017 - 21:34 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja, ki so bile od 3. do 20. julija 2017 pri Sveti Mariji Angelski v Assisiju zbrane na 15. rednem vrhovnem kapitlju pod geslom Kristusova ljubezen nas žene (2 Kor 5,14), so 18. julija 2017 za naslednjih šest let (2017-2023) izvolile tudi novo vrhovno vodstvo. Za vrhovno predstojnico je bila vnovič izvoljena s. Klara Šimunović. Namestnica vrhovne predstojnice je s. Vida Tomažič, vrhovne svetovalke pa so s. Lidija Glavaš, s. Gregorija Sušnik in s. Jimene Alviani.

Novemu vodstvu čestitamo in želimo Božjega blagoslova!

Pokojna s. Ksenija (Pavla) Ilc

26. julij 2017 - 21:11 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

S. Ksenija, s krstnim imenom Pavla, se je rodila 10. septembra 1918 v Dolenjih Lazih pri Ribnici. Imela je dobre, globoko verne starše. V družini je bilo deset otrok. Štiri sestre je Bog izbral za redovni poklic v Kongregaciji šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja; poleg s. Ksenije še starejše sestre s. Venceslavo, s. Simono in s. Vendelino. Najmlajša Marjeta je pri 40 letih vstopila h karmeličankam v Braziliji, potem ko je več let gospodinjila bratu duhovniku.

Gospodinjski tečaj 2017

16. julij 2017 - 11:59 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

Že vrsto let v Repnjah potekajo gospodinjski tečaji za dekleta. Tudi letos se je v času od 2. do 8. julija  zbralo sedem deklet. Ob sestri Bernardi so se učila kulinaričnih spretnosti, pod vodstvom sestre Majde pa so krojila in šivala svoje prve izdelke.

Kljub napornemu vsakodnevnemu delu in živahnim večerom, so dekleta zgodaj vstajala in z igranjem in petjem polepšala jutranje maše.

Dekleta so odhajala z željo, da bi prihodnje leto tečaj nadaljevala.

sestre iz Repenj

Vrhovni kapitelj 2017

6. julij 2017 - 21:19 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

Od 3. do 20. julija 2017 v duhovnem centru »Barbara Micarelli« sester Frančiškank misijonark Deteta Jezusa pri Sveti Mariji Angelski - Assisi obhajamo 15. redni vrhovni kapitelj Šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja, ki je vsakih šest let. Kapitlju predseduje vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović. Tema kapitlja je »Kristusova ljubezen nas žene« (2 Kor 5,14).

75 let Bosansko-hrvaške province Prečistega Marijinega Srca

20. april 2017 - 9:00 -- s. Veronika Verbič
Slovenščina

Pisalo se je leto 1929, ko so se sestre iz materne hiše v Mariboru podale na pot v Bosno. Odgovorile so na povabilo bratov frančiškanov in potrebe tamkajšnjega ljudstva. Prva skupnost tam se je oblikovala v Visokem blizu Sarajeva. Že 13 let za tem, leta 1942, sredi vojne, pa je bila tam ustanovljena nova provinca naše kongregacije.

Romanje treh provinc

4. april 2017 - 20:47 -- s. Ema Alič
Slovenščina

V soboto, 1. aprila 2017, smo se sestre odpravile na romanje po Krasu in Vipavski dolini. Romanje treh provinc, kot imenujemo vsakoletno romanje sester Tržaške, Koroške in Mariborske province, treh slovensko govorečih provinc Kongregacije šolskih sester svetega Frančiška Kristusa Kralja, je letos pripravila Mariborska provinc. Prva skupna točka je bila v Vipavi, kjer so se sestram iz Koroške, Gorenjske, Dolenjske in Štajerske pridružile še sestre iz Tržaške province in Šturske skupnosti.

Srečanje pastoralne skupine

1. marec 2017 - 20:12 -- s. Mirjam Černigoj
Slovenščina

V soboto 25. februarja 2017 smo se sestre, ki nas druži pastoralna dejavnost, srečale na rednem srečanju v Mariboru v materni hiši. Zbralo s nas je 12 iz vseh koncev Slovenije.

Razmišljale smo ob temi: Lepota živega občastve in izzivi za naše pastoralno delo.

S. Tina in s. Urša M. sta nam predstavili srečanje na svetovnem dnevu mladih v Krakovu lani poleti. S. Polonca pa nam je s prevodom ene od katehez približala lik svetega papeža Janeza Pavla II.

Očetov dar

13. februar 2017 - 16:53 -- s. Tina Dajčer
Slovenščina

Slikarska razstava Očetov dar, ki bo v mesecu februarju in začetku marca na ogled v cerkvi Kristusovega učlovečenja v Dravljah, je nastala kot preprost odgovor na prehojeno pot zadnjih dveh let, na Božjo besedo, ki me nagovarja in na to, kar me vedno znava prevzame in nagovori, to je lepota Božje ljubezni do vsakega človeka. Ta se zelo lepo kaže tudi v svetopisemski zgodbi o Egiptovskem Jožefu, ki je šel skozi številne preizkušnje in jih prestal, ker je to ljubezen sprejel, jo nosil v  svojem srcu in z njo sodeloval.

Seminar Božje besede v Mariboru in Repnjah

13. februar 2017 - 9:57 -- s. Polonca Majcenovič
Slovenščina

V soboto, 4. februarja 2017, smo se zbrale sestre v Mariboru, v materni hiši, na seminarju Poklicani v občestvo, ki ga je vodil g. Maksimiljan Matjaž. Največ nas je bilo iz Maribora, pridružilo pa se nam je tudi nekaj sester iz drugih skupnosti. Predavatelj nas je v seminar povabil s Pavlovim razmišljanjem o zavezovanju volovega gobca: "V Mojzesovi postavi je namreč pisano: Ne zavezuj gobca volu, kadar vrši žito. Pa je Bog res za vole v skrbeh? Mar ne govori predvsem o nas?

Duhovne vaje za bogoslovce - Mi vsi pa smo bratje (prim. Mt 23,8c)

28. december 2016 - 11:54 -- s. Polonca Majcenovič
Slovenščina

Duhovne vaje pred božičem in to za bogoslovce? Ne, ne bo šlo. Tako so se začele sukati vode mojih misli, ko smo v skupini spremljevalcev dobili vabilo za duhovne vaje. A Božji mlini meljejo po svoje in zmeljejo naša zrna na tu in tam precej nenavadne načine. Vse šumenje teh notranjih tokov in molitev za blagoslov duhovnih vaj se je umirilo, ko smo v soboto, 17. decembra 2016, spremljevalci prispeli v Veržej. Potopili smo se v šestdnevni mraz in meglo, ki sta pomagala zadržati nas v molitvi in tihoti. Spodbudni nasmehi in toplo zaupanje, ki sem ga čutila pri s. Ivanki, br. Jarotu, Br.

Likovni razstavi na pot

2. december 2016 - 21:11 -- s. Tina Dajčer
Slovenščina

V jesenskih mesecih je v ateljeju na Strossmayerjevi v Mariboru nastajala razstava z naslovom Najvišji in dobri Gospod, ki bo v mesecu decembru 2016 in januarju 2017 na ogled v Mariborski knjižnici Nova vas.

Srečanje pastoralne skupine

28. november 2016 - 19:38 -- s. Veronika Verbič
Slovenščina

Sestre pastorale skupine se zadnjih nekaj let srečamo štirikrat na leto, ko se pogovarjamo o različnih pastoralnih temah ter načrtujemo in vrednotimo naše delo.

Konec tega tedna, 25. in 26. novembra 2016, je bilo že drugo srečanje v tem pastoralnem letu. Dvanajst sester se nas je zbralo v Domu matere Margarete v Repnjah, z nami pa bi bila še katera, če je ne bi virus gripe zadržal doma.

Izredni kapitelj mariborske province

14. november 2016 - 11:04 -- s. Polonca Majcenovič
Slovenščina

Od petka, 11., do nedelje, 13. novembra 2016, smo v Repnjah v Domu matere Margarete obhajale izredni kapitelj mariborske province. V petek smo se najprej zbrale pri sv. maši, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore in nam v pridigi spregovoril o posvečenem življenju ter izzivih redovnega življenja. Po izvolitvi tajnice in pregledovalk glasovnic smo se podale v pogovorno opoldne z Bogom. Kapitelj smo nadaljevale po pogrebu s. Judite Kaučič na Brezjah. Petkovo pozno popoldne in sobota sta bila namenjena pogovoru o stanju v mariborski provinci.

Pokojna s. Judita Kaučič

11. november 2016 - 14:25 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

S. Judita se je rodila 27. maja 1934 v Slaptincih, župnija Sv. Jurij ob Ščavnici očetu Matiju in materi Mariji. Starši so ji ob rojstvu dali ime Angela.

Kot kandidatinja je prišla k šolskim sestram leta 1957. Leta 1960 je v Pančevu začela noviciat in leto kasneje naredila začasne zaobljube. Leta 1965 se je v Pančevu z večnimi zaobljubami popolnoma podarila Gospodu.

Dan province: Ali cenimo, kar imamo?

10. oktober 2016 - 9:05 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

Sobota, druga v oktobru. Dan province. Srečanje s tem imenom ima že kar dolgo tradicijo.

Ob sedmih zjutraj se začnemo voziti z avtobusom iz Repenj proti Mariboru. Hočem reči, da se tedaj srečanje že začne s pozdravom s. provincialke, s. Mire, obvestili in molitvijo, nadaljuje pa s kramljanjem.

Vozimo se skozi meglo, opazujemo sonce, ki prodira skozi oblake in občudujemo prizore jasnine, zelenja in barvajočega se gozda. Saj, takšno je tudi naše življenje in življenje naših skupnosti. Raznoliko in spreminjajoče.

Romanje treh slovenskih provinc

20. junij 2016 - 14:58 -- sestre
Slovenščina

Počasi se prebuja jutro, ko se v soboto, 18. junija, na samostanskem dvorišču v Repnjah zbiramo sestre iz različnih skupnosti. Avtobus nas že čaka, saj se odpravljamo na tradicionalno letno romanje treh slovenskih provinc (tržaške, koroške in mariborske). Tokrat so romanje pripravile sestre koroške province, zato nas je pot mimo Brezij, kjer se nam je pridružilo še nekaj sester, vodila na Koroško. V Št. Petru pri Št. Jakobu v Rožu so nas pričakale sestre gostiteljice in kmalu so se nam pridružile tudi sestre tržaške province.

100 letnica rojstva sestre Vendeline Ilc

5. april 2016 - 22:09 -- s. Aleša Stritar
Slovenščina

Sestra Vendelina Ilc se je rodila 5. aprila 1916 v Dolenjih Lazih pri Ribnici na Dolenjskem. Rodila se je v družini z devetimi otroki, od katerih se jih je kar šest odločilo za službo Bogu. >>>

Vse svoje življenje posvetila vzgoji mladih v kuharskih spretnostih. Bila je pomemben člen v skupnosti sester, ki umetnost slovenske kuhinje prenašajo na mlajše rodove. >>>

Glasbeno-molitveni večer

11. marec 2016 - 14:57 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

Ob dvojnem rojstnem dnevu (za zemljo in nebo) naše ustanoviteljice s. Margarete Puhar so naše študentke Študentskega doma sv. Elizabete 7. marca 2016 pripravile glasbeno-molitveni večer v cerkvi materne hiše v Mariboru.

Skupaj s prijatelji smo se Gospodu zahvalili za dar naše s. Margarete in vseh velikih del, ki jih je Gospod po njej naredil ter Ga prosili, da še naprej blagoslavlja našo kongregacijo in vse ljudi, h katerim nas pošilja.

Večer smo zaključili ob skupnem druženju in slastnih dobrotah naših študentk in sester.

Srečanje pastoralne skupine v Mariboru

10. marec 2016 - 9:56 -- s. Polonca Majcenovič
Slovenščina

V soboto, 27. februarja 2016 smo se v materni hiši v Mariboru zbrale sestre pastoralne skupine. Tema tokratnega srečanja je bila Frančiškova mladina (FRAMA). Povabile smo sestre iz bosansko-hrvaške province, da bi nam predstavile svoje pastoralno delo s FRAMO. Med nami so bile s. Ana Oršolić, s. Maja Ivković in kandidatke Blaženka, Suzana in Petra.

V Tebi, Gospod

2. februar 2016 - 9:41 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

Danes je praznik Jezusovega darovanja – svečnica,
ko se redovnice in redovniki veselimo in zahvaljujemo za dar redovnega poklica.
Ob zaključku leta posvečenega življenja vam podarjamo pesem,
ki je nastala ob tej priložnosti.

Zbor province in srečanje hišnih predstojnic

22. november 2015 - 21:06 -- s. Polonca Majcenovič
Slovenščina

V letošnji zbor province smo 14. novembra 2015 v Repnjah vstopile z molitvijo dopoldanske dnevne molitvene ure. Samostanska jedilnica se je za en dan spremenila v prostor molitve, predavanj, medebojnih srečanj, časa tihote in premišljevanja, podelitev, vaje komunikacije ... Namen dneva je bil globlje poznavanje komunikacije in posledično udejanje dobrega poslušanja in pogovora v medsebojnih odnosih.

Zahvalna maša za 10 let Družinskega centra mir

20. november 2015 - 12:13 -- s. Polonca Majcenovič
Slovenščina

Pred desetimi leti je po Božji previdnosti v Mariboru vzklilo seme Družinskega centra mir. Redovna ustanova Kongregacija šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja je odgovor na stisko sodobnega človeka – posameznika, zakonskega para ali družine – prepoznala kot del svoje karizme in se odločila za ustanovitev strokovnega terapevtskega zavoda.

Služite v ljubezni

28. avgust 2015 - 16:22 -- Segreteria Generale
Slovenščina

Frascati, 27. avgusta 2015

Srečanje provincialnih tajnic in vrhovnega sveta poteka od 24. avgusta do 1. septembra v Centru formacije bratov kapucinov na griču, od koder se lepo vidi mesto Frascati in čudovita panorama mesta Rima ter okolice.

Sprejem v noviciat

26. avgust 2015 - 21:19 -- šolske sestre
Slovenščina

V soboto 15. avgusta 2015 na slovesni praznik Marijinega vnebovzetja je bil za vso mariborsko provinco in še posebej za sestre v Mariboru res praznik. Iz vseh treh mariborskih skupnosti in drugod smo se zbrale v hiši noviciata, da s svojo molitveno prisotnostjo pospremimo postulantinji Sašo Lekšan in Iris Godec ob vstopu v noviciat – obdobje neposredne priprave na redovno življenje po zaobljubah.

Romanje po Jakobovi poti

19. avgust 2015 - 10:22 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

Tri študentke Študentskega doma sv. Elizabete iz Maribora smo se skupaj z našo ravnateljico s. Uršo odpravile na romanje s kolesi po Jakobovi poti. To je pot, po kateri so že dolgo let nazaj romali ljudje do svetišča svetega Jakoba v Composteli (Španija).  Me smo tokrat prevozile osrednjo slovensko Jakobovo pot, ki vodi od Slovenske vasi (mejni prehod Obrežje) do Trsta, mogoče pa naslednjič  poromamo tudi v Compostelo. Vsaka je imela pri sebi tudi romarsko listino Jakobove poti, v katero smo po poti zbirale žige.

Pokojna s. Lidija (Marija) Lavrih

18. avgust 2015 - 11:46 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

V četrtek dopoldne, 13. avgusta, se je od nas poslovila s. Lidija Lavrih. Gospodu je posvetila svoje življenje in mu skoraj 52 let sledila v redovnem poklicu. V veri in zaupanju je čakala na dan, ko bo Gospod prišel ponjo in jo vzel k sebi. In Gospod je prišel ponjo prav pred praznikom Marijinega vnebovzetja, današnjim praznikom upanja, da tudi nas čaka polnost življenja v večnosti.

Gospodinjski tečaj na Brezjah

13. julij 2015 - 15:13 -- sestre
Slovenščina

Šolske sestre smo tudi letos organizirale gospodinjski tečaj na Brezjah za dekleta stara od 14 do 16 let. Prišlo jih je devet z raznih koncev Slovenije. Prvi dan so bile seveda precej zadržane, na koncu pa že nerazdružljive prijateljice. Odhajale so zadovoljne, da so osvojile nova znanja s področja gospodinjstva, šivanja in ročnih del. Nekaj njihovih utrinkov lahko preberete v nadaljevanju.

Romanje treh provinc

21. april 2015 - 16:20 -- s. Aleša Stritar
Slovenščina

Sestre treh slovenskih provinc vsako leto skupaj poromamo. Letos smo se podale v Oglej, Gradež in na otok Barbana. Čeprav je bilo vreme deževno, smo uživale v ogledih, molitvi in druženju.

Živeti v Kristusu, kakor uči evangelij

20. april 2015 - 23:14 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

V letu posvečenega življenja je na pobuda svetega očeta Frančiška Kongregacija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja (v nadaljevanju kongregacija) pripravila mednarodni kongres za vzgojitelje v posvečenem življenju, ki je potekal v Rimu od torka, 7. aprila, do sobote, 11. aprila 2015. Zbralo se nas je dobrih 1200 vzgojiteljic in vzgojiteljev različnih redovnih ustanov in različnih narodnosti z vseh kontinentov.

Olimpijada in srečelov

16. april 2015 - 14:09 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

V četrtek 16. aprila 2015 se je v telovadnici Zavoda sv. Stanislava odvijala že 13. olimpijada katoliških študentskih domov, pri kateri so sodelovale tudi naše študentke Študentskega doma sv. Elizabete. Čeprav je glavni cilj tega športnega srečanja bolj druženje in tkanje novo-starih prijateljstev, se z veseljem pohvalimo, da smo letos že drugič zapored dosegle prvo mesto v košarki.

Pokojna s. Karla (Ivana) Žura

6. marec 2015 - 11:45 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

S. Karla, pri krstu so ji dali ime Ivana, se je rodila leta 1927 v Mačkovcu pri Novem mestu, župnija Št. Peter - Otočec.

Leta 1958 je prišla kot kandidatinja k šolskim sestram v Beograd, bila leta 1959 sprejeta v noviciat v Pančevu, leta 1960 naredila prve zaobljube in leta 1964 večne.

Pokojna s. Albina (Pavla) Škerjanc

6. marec 2015 - 11:33 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

Sestra Albina (Pavla) Škerjanc se je rodila 20. junija 1927 v Štefanji gori, župnija Cerklje na Gorenjskem. V redovništvo je po dveh letih sledila svoji rodni sestri Marijani, že pokojni s. Imakulati, ki ji je bila v veliko oporo. K šolskim sestram je prišla kot kandidatinja leta 1956 v Beograd. Istega leta je odšla v Pančevo, kjer je bila v noviciatu in leta 1957 naredila prve zaobljube, leta 1961 pa večne.

Moja duša tebe naj slavi

1. januar 2015 - 20:18 -- s. Urša Šebat
Slovenščina

Že smo dočakali novo leto. Njegov začetek je, kot vedno, odet v božično skrivnost. Dete v jaslicah mirno počiva, čaka da zraste in dovrši svoje poslanstvo. Mi pa ga opazujemo in se od njega učimo za življenje.

Slaščice iz pečice

16. november 2014 - 11:29 -- s. Aleša Stritar
Slovenščina

Kako prijetno je ko zadiši po svežem pecivu. Naj iz pečice sladko zadiši po toplini in ljubezni!

Red šolskih sester že več kot dve stoletji poučuje dekleta in žene o kuhanju, peki in gospodinjstvu. Vse za to, da bi znale poskrbeti za urejen in topel dom. Njihovi gospodinjski tečaji so še danes nenehno polno zasedeni, zato sestre k sreči svojo bogato tradicijo zapisujejo in posredujejo tudi s knjigami.

Od ljudi, za ljudi

10. november 2014 - 17:04 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina
26. Oktober 2014 - 16:00 - 29. Oktober 2014 - 16:00

Študentke Študentskega doma sv. Elizabete smo se prijavile na projekt 72 ur brez kompromisa, saj se nam je zdela ideja, da v 72 urah naredimo nekaj dobrega za svoje okolje in ljudi v njem, več kot odlična. Ker do začetka projekta nismo vedele, kakšno nalogo bomo dobile, smo z veseljem in velikim pričakovanjem čakale začetek projekta ...

Zakramentalni vidik mojega redovnega življenja

5. november 2014 - 14:33 -- s. Urša Marinčič
Slovenščina

Od petka 10. do nedelje 12. oktobra 2014 smo se v cistercijanski opatiji Stična zbrali mlajši bratje in sestre vseh redov v Sloveniji. Od šolskih sester smo se srečanja udeležile štiri juniorke in s. Metka Vrabič, pridružili pa sta se nam tudi juniorki tržaške province.

Petkov večer smo namenili bolj namestitvi, spoznavanju in odkrivanju, kako nas bratstvo v Kristusu vse povezuje in dopolnjuje.

Medprovincialno srečanje juniork v Tučepih

29. oktober 2014 - 22:51 -- s. Aleša Stritar
Slovenščina

V petek dopoldne smo se štiri juniorke s. Sara, s. Klara, s. Martina in s. Ema skupaj s svojo vzgojiteljico s. Metko odpravile na z vsemi postanki z sedem ur trajajočo pot. Odpeljale smo se na jug mimo Splita, dalje do Makarske in le še nekaj kilmetrov do Tučepi na Hrvaškem. Tam je skupnost naših sester bosansko-hrvaške province, ki je bila letos gostiteljica medprovincijalnega srečanja in seminarja za juniorke hrvaških in slovenskih provinc.

Duhovna obnova za birmance iz Selc

6. oktober 2014 - 14:49 -- s. Urša Šebat
Slovenščina

Bogu hvala ... Dom matere Margarete nam je bil zares dom v času duhovne obnove za birmance iz Selc. Od 26. - 28. septembra 2014 je bila hiša kar polna. Skupaj z ekipo DMM: s. Emo, s. Martino in s. Majo, ki je pomagala v kuhinji in z mladimi kristjani, smo imeli lepo duhovno obnovo ob liku sv. Petra. Vedno nam ima kaj za povedati, ta Jezusov učenec, ki ga je iz ribiča postavil za voditelja apostolov. Kljub ... marsičemu. Vera!
s. Urša Š.

Srečanje pastoralne skupine

22. september 2014 - 14:48 -- s. Polonca Majcenovič
Slovenščina

V nedeljo, 21. septembra 2014, nas je, sestre, ki smo dejavne v pastorali, pričakala v Repnjah gostoljubna skupnost sester in sončen dan. Tudi nam se kdaj zgodi, da zmanjka dni med tednom za delovna srečanja.
Najprej smo se zbrale pri adoraciji, kjer smo izročale Jezusu svoje življenje, dejavnosti in vse, s katerimi se srečujemo v pastorali. Pred Obličjem smo premišljevale o Božji previdnosti, ki je bila tako ljuba sestram, našim predhodnicam.

Zahvalni dan v Mariboru

14. september 2014 - 10:58 -- s. Polonca Majcenovič
Slovenščina

V soboto, 13. septembra 2014, na rojstni dan naše kongregacije, je v materni hiši ponovno završalo. Tokrat smo se sestre razveselile otrok, njihovih staršev, animatorjev in s. Rebeke, ki so se prišli v Maribor zahvalit za tedne duhovnosti v Ednu.

Praznovanje 150. obletnice prihoda šolskih sester v Maribor

6. september 2014 - 21:31 -- s. Aleša Stritar
Slovenščina

Glede na dolžino človeškega življenja je 150 let kar dolga doba, proti večnosti pa je le zrno peska ali kapljica v morju. Toda v Božjih očeh je tudi ta mala kapljica dragocena in zaželena. Tudi za nas sestre je to zrno, ta kapljica dragocena in v soboto 6. septembra 2014 smo se veselile njene dragocenosti in v veliki hvaležnosti praznovale 150. obletnico prihoda šolskih sester v Maribor.