200. obletnica rojstva matere Margarete Puhar

5. marec 2018 - 15:50 -- s. Urša Marinčič

Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja v teh dneh obhajamo 200. obletnico rojstva ustanoviteljice naše redovne družine matere Margarete Puhar. Ta hvaležen spomin nanjo in njeno bogato duhovno dediščino smo želele obhajati prav v njeni rojstni župniji Kapela pri Radencih. Od petka, 2. marca, do nedelje, 4. marca, smo pripravile kratek misijon, v katerem smo se želele predvsem srečati z župljani, jim predstaviti lik matere Margarete in prinesti nekaj veselja evangelija.

Na misijonsko pot smo se podale s slovesnim blagoslovom, ki nam ga je v petek zjutraj v župnijski cerkvi podelil župnik g. Frančišek Horvat. Po dve in dve smo se razpršile po župniji in po zaselkih stopale od hiše do hiše. Ob tem smo se srečevale z resničnostjo vsakdanjega življenja župljanov in krajanov, z različnimi zgodbami, prepletenimi z veseljem, skrbmi, žalostjo in bolečino. Na križpotjih in ob vaških znamenjih smo se ustavljale in molile za tamkajšnje prebivalce. Ves čas pa je skupino potujočih misijonark spremljalo nekaj sester z molitvijo pred Najsvetejšim v župnijski cerkvi. Seveda ob tem ne smemo spregledati še močnega duhovnega ozadja sester po skupnostih, njihovih molitev in darovanega trpljenja bolezni in onemoglosti.

V petek popoldan je bilo v domu krajanov srečanje za birmance, v soboto popoldan kateheza in delavnice za otroke, vzporedno s tem srečanje za starše, zvečer pa še srečanje za starejše in filmski večer za mlade. V vseh teh srečanjih smo spregovorile o materi Margareti in njenem duhovnem izročilu.

Vsak dan smo misijonsko poslanstvo sklenili z večerno sveto mašo v župnijski cerkvi. V petek jo je daroval g. Bernard Geršak, v soboto pa g. Srečko Fras. Oba sta nas ob tem tudi obogatila s svojim nagovorom.

V času misijona smo res želele biti z ljudmi tega kraja, ki je nam podaril za nas tako dragoceno in veliko ženo, mater Margareto. Zato smo se tudi za spanje razdelile po družinah ter z njimi delile večere in jutra.

Misijon smo sklenili s slovesno zahvalno sveto mašo, ki jo je v župnijski cerkvi na Kapeli v nedeljo, 4. marca, ob somaševanju duhovnikov ob 10. uri daroval upokojeni mariborski nadškof dr. Franc Kramberger. Slovesnosti so se udeležile tudi vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović, njena namestnica s. Vida Tomažič ter provincialne predstojnice in sestre tržaške, koroške, splitske, bosansko-hrvaške in mostarske province. Gospod nadškof je v homiliji spregovoril o Božji besedi tretje postne nedelje ter to povezal z življenjem matere Margarete in njeno duhovno dediščino.

Po sveti maši je sledila akademija v telovadnici osnovne šole. Med njo so pesem šolskega otroškega zbora in zbora nas sester prepletale recitacije pesmi s. Valtrude Levec, govor vrhovne predstojnice s. Klare Šimunović, govor župana občine Radenci g. Janeza Rihtariča, govor p. Milana Kosa, minoritskega provinciala ter zastopnika Frančiškovske konference in Konference redovnih ustanov Slovenije, ter zahvala provincialne predstojnice mariborske province s. Terezije Tomazin. Praznovanje smo nadaljevali z druženjem ob prigrizku, za katerega so poskrbeli župljani, in kosilu, ki ga je pripravila Osnovna šola Kapela.

Praznovanje se še nadaljuje. Danes, v ponedeljek, 5. marca, bomo z župljani Kapele poromale v Maribor. Najprej se bomo ustavili na grobu bl. Antona Martina Slomška, ki je dal prvo pobudo za prihod sester, med katerimi je bila tudi m. Margareta, v Maribor. Od tam se bomo odpravili v našo materno hišo na Strossmayerjevi ulici, si pogledali spominsko sobo in vezilnico ter se v samostanski cerkvi udeležili glasbeno molitvenega večera, ki ga v spomin na mater Margareto pripravljajo študentke našega Študentskega doma sv. Elizabete.

Jutrišnji dan, 6. marec, dan matere Margarete, bo posvečen hvaležnemu obhajanju po naših skupnostih. Prihodnji teden, v sredo, 14. marca, pa bo v materni hiši v Mariboru še simpozij o materi Margareti.

s. Veronika Verbič