Izlet zagrebške noviciatske šole

5. junij 2018 - 9:18 -- s. Urša Marinčič

S s. Veroniko sva se na povabilo s. Celine Vidak, voditeljice novink bosansko-hrvaške province, v torek, 29. maja, udeležili  zaključnega izleta noviciatske šole v Zagrebu. Slednja je namenjena novinkam Hrvaških ženskih redovnih skupnosti. Poteka v Zagrebu, kjer imajo nekajkrat na teden skupna predavanja iz vsebin kot so liturgika, Sveto pismo in podobno.
Udeleženkam noviciatske šole in voditeljicam so se na izletu pridružile tudi prednovinke, tako da nas je vseh skupaj bilo približno petdeset.

Okrog šeste ure zjutraj smo se z avtobusom odpravile izpred zagrebške katedrale. Približno štiri ure smo potovale do prve postojanke – majhnega otoka Visovac na reki Krki, kjer imajo frančiškani samostan in hišo noviciata. Z manjšima ladjicama so nas prepeljali na otok. Najprej smo v tamkajšnji cerkvi obhajali sveto mašo, nato pa nas je eden od patrov popeljal po prostorih, kjer so razstavljeni različni eksponati – od mašnih plaščev, starih kelihov in monštranc, do slik, knjig in starih vrčev. Otok je namreč dostopen tudi turistom.

Po ogledu otočka so nas prepeljali nazaj na obalo in odpravile smo se proti Narodnemu parku Krka. Tam smo se sprehodile po leseni brvi v senci drevesnih krošenj in opazovale naravo: manjše in večje slapove, vodno rastlinje, živo modre kačje pastirje in drugo.

Nazadnje smo obiskale še mesto Šibenik. Najprej so nas v svojo hišo sprejele sestre frančiškanke od Brezmadežne, katerih red se je oblikoval prav v Šibeniku. V kapeli nam je bila kratko predstavljena njihova zgodovina, nato pa smo bile deležne še pozorne pogostitve. Sestre se rade priporočajo svoji ustanoviteljici, s. Klari Žižić, in pravijo, da se je na njeno priprošnjo zgodilo že več uslišanj.

Ena od sester nas je zatem popeljala v cerkev sv. Nikolaja Tavelića, frančiškana in mučenca iz 14. stoletja, ki je prvi uradno kanoniziran Hrvat. Tamkajšnji pater minorit nam je povedal nekaj o cerkvi, nato pa smo si ogledale še razstavo, ki orisuje življenje sv. Nikolaja.
Obiskale smo še šibeniško katedralo sv. Jakoba, posebej krstilnico.

Po končanih ogledih smo se odpravile nazaj na avtobus in proti Zagrebu. Vrnile smo se okrog enajstih zvečer.

Zala Vrabec