Medprovincijsko srečanje provincialnih predstojnic in vzgojiteljic

29. april 2019 - 16:52 -- s. Veronika Verbič

»Kako naprej?« Pod tem naslovom je od 26. do 27. aprila 2019 v Zadru potekalo že 41. srečanje provincialnih predstojnic in vzgojiteljic naših treh hrvaško govorečih provinc: Splitske, Mostarske in Bosansko-hrvaške. Lani prvič in letos smo se jim pridružile tudi sestre Mariborske province. Letos je bila z nami tudi vrhovna predstojnica s. M. Klara Šimunovič.

V petek popoldan nam je po uvodnih pozdravih o temi »Kako naprej?« spregovoril g. Boris Vidović, profesor psihologije v Splitu. Besedo je razvil ob evangeljskem odlomku o bogatem mladeniču (Mt 19,16-22). Izpostavil je, da tako v začetni kot v trajni vzgoji daje smer vzgojnemu delu poznavanje identitete: Kdo smo? Kaj je naše lastno in bistveno? Predstavil je nekaj značilnosti in izzivov današnjega časa: kultura individualizma, kriterij razločevanja in odločanja je dobro počutje, krhkost mladih, spremenjeno razumevanje vloge voditelja in poslušnosti. Kaj potrebuje ta svet in kaj oz. kje je naša vloga? Postaviti si moramo vprašanje, ali smo v tem svetu nosilke vesele novice velikonočne skrivnosti, ali pa smo pričevalke žalosti. Da bomo mogle biti priče, je potrebna najprej poglobitev našega osebnega odnosa s Kristusom. Za pogovor v skupinah nam je dal tri izzive: Kaj je lastno nam Šolskim sestram sv. Frančiška Kristusa Kralja? Kaj potrebuje svet? Kako lahko to dvoje uskladimo? Po pogovoru v skupinah in skupni podelitvi je predavatelj vsebino strnil v tri točke: zapoved ljubezni, saj Jezus pravi »po tem vas bodo vsi spoznali, da ste moji učenci«;  z dobrim naj se zoperstavljamo zlu; preiti od vedenja, da nas Bog ljubi, k doživljanju in iz njega pričevanju.

Skozi sobotno dopoldne smo si najprej podelile misli, ki so v nas odmevale od prejšnjega dne, ter si po izzivu predavatelja podelile, kje in kako smo glede podane vsebine me same. Nato pa smo vstopile v načrtovanje prihodnjih dogodkov, v tem letu zaznamovanim z jubilejem naše kongregacije. Tudi priložnosti za druženje, izmenjavo izkustev in medsebojno spoznavanje ni zmanjkalo. V petek zvečer smo se kljub dežju sprehodile skozi mesto, v soboto popoldan pa smo šle skupaj na izlet v Vodice, župnijo in turistični kraj blizu Šibenika. Obiskale smo župnijsko cerkev sv. Križa ter se srečale z župnikom in sestrami, g. Josip, umetnik in dejaven katoličan, ki nas je sprejel in vodil, pa nam je na dvorišču svoje hiše predstavil razstavo svojih kiparskih del ter ob vsakem od njih naredil malo katehezo. Vodil nas je tudi v bližnje Marijino romarsko cerkvico Okit, ki je bila zrušena in kasneje ponovno grajena tako v drugi svetovni vojni, kot tudi v domovinski vojni. To je zdaj že tretja cerkev na tem mestu, vsakokrat grajena s trdno voljo in delom župljanov.

Na koncu lahko rečemo le še Bogu hvala za bogastvo sobotnega popoldneva in vsega srečanja.
s. Veronika Verbič