Misijon v Ugandi

4. oktober 2018 - 21:47 -- s. Polonca Majcenovič

Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja smo v septembru začele jubilejno leto kot pripravo na 150-letnico začetka naše kongregacije. Letos obhajamo tudi 200-letnico rojstva naše ustanoviteljice matere Margarete Puhar. Kot je ona pred 150 leti želela v frančiškovskem duhu pomagati ubogim takratnega časa, predvsem otrokom in mladim, z vzgojo in izobrazbo, tako se tudi me danes sprašujemo, kako udejanjati našo karizmo v tem času.

Šolske sestre smo v 150 letih odšle po svetu in delujemo v različnih krajih. Tako je nastalo devet provinc in ena regija. Vsaka sestra želi s svojim darom poklica prispevati svoj delež pri delu za ljudi in Cerkev. Tako je tudi s. Urša Marinčič, članica naše province, že dalj časa v sebi gojila željo po delu v misijonih. Sedaj se je pokazala možnost, da to svojo željo uresniči. Bosansko-hrvaška provinca je lani praznovala 75-letnico ustanovitve in ta jubilej zaključuje z novim poslanstvom – z odpiranjem misijona v Ugandi. S provincialno predstojnico s. Kato Karadža smo se dogovorile, da se s. Urša pridruži njihovim trem sestram: s. Ivki Lučićs. Elizabeti Žuljević in s. Franciski Ivanović, ki konec oktobra odpotujejo v Ugando.

Leta 1929 so sestre iz Maribora odšle v Bosno, »v misijone«, in postavljale temelje za novo provinco ter tako pustile tam trajen pečat. Sedaj pa gremo skupaj v Afriko. Hvaležne smo Bogu, da lahko prav v jubilejnem letu skupaj postavljamo temelje novemu poslanstvu v misijonih. Za našo provinco je to znamenje življenja in odprtosti za Božje izzive. Kljub potrebam v Sloveniji smo prepoznale, da lahko sestro pošljemo v misijone. Hvaležne smo vrhovnemu vodstvu, da je podprlo to odločitev.

Zakaj v Ugando?

Frančiškan pater Ivica Perić, ki je misijonar v Ruandi, je povabil sestre iz bosansko-hrvaške province, da bi prišle v Afriko. V soglasju z vrhovno predstojnico in vrhovnim svetom so se sestre odzvale na to vabilo in se začele dogovarjati. Tako sta v maju 2017 provincialna predstojnica bosansko-hrvaške province s. Kata Karadža in s. Lidija Jurišić prvič odšli v Ruando in Ugando ter se tam srečali z nadškofom iz Mbararea, ki jih je povabil v svojo nadškofijo. Čez nekaj časa so sestre prejele tudi pisno povabilo. To je bil odločilni korak, da gredo v Ugando. Znova so odšle v Ugando letos spomladi in se z nadškofom natančneje dogovorile in določile kraj bivanja in čas prihoda sester v Ugando.

V župniji Rushooka, kamor odhajajo sestre, delujejo bratje frančiškani, blizu pa je tudi skupnost sester Hčera Božje ljubezni, kjer sta tudi dve sestri iz Hrvaške. Nedaleč stran je Rwentobo z vzgojno-izobraževalnim centrom za otroke. V skladu z našo karizmo in v razpoložljivosti bodo sestre delovale na pastoralnem, socialnem, vzgojno-izobraževalnem področju in sodelovale tudi pri najosnovnejših delih.

Svojo hišo bodo imele v Rwentobi, spadale pa bodo v župnijo sv. Frančiška Asiškega Rushooka. Uradni jezik je angleščina, dobro pa bo poznati tudi lokalne jezike. Najprej se bo potrebno prilagoditi na novi svet, kulturo, klimo, običaje, hrano ...

Kot Frančiškove sestre in po karizmi ter naših konstitucijah bodo »živele iz ljubezni do Boga evangelij v redovni skupnosti tako, da bodo utelešale, pričevale in oznanjale Kristusovo kraljevanje v Frančiškovem duhu trajnega spreobračanja ter v služenju Cerkvi in človeku predvsem na vzgojnem področju«. (prim. Konst. čl. 2)

Sestre so svojo pripravo na misijon začele v Dublinu z učenjem in utrjevanjem znanja angleškega jezika. Od 5. do 20. oktobra pa imajo intenzivno pripravo v Sarajevu.

Na misijonsko nedeljo, 21. oktobra, bo v cerkvi Matere Usmiljenja, pri frančiškanih v Mariboru ob 15. uri sveta maša, med katero bo s. Urša prejela misijonski križ. Pol ure pred mašo bo molitev za blagoslov začetka misijona. Sestre iz Bosne bodo isti dan prejele misijonski križ v sarajevski stolnici. V Ugando bodo odpotovale 25. oktobra.

Pridružite se nam v molitvi za blagoslov novega poslanstva.

s. Terezija Tomazin, provincialna predstojnica

Pogovor s provicncialno predstojnico Bosansko-hrvaške province s. Kato Karadža.