Noviciatska šola

22. maj 2019 - 8:18 -- s. Veronika Verbič

V iztekajočem se šolskem letu sem obiskovala predavanja v šoli za novinke, ki deluje v okviru Hrvaške redovniške konference. Šola je namenjena novinkam (in postulantkam, kjer noviciat traja le eno leto) vseh odprtih ženskih redov na Hrvaškem. Predavanja so v prostorih Hrvaške redovniške konference v Zagrebu, tako da prihajajo seveda tiste, katerim razdalje to dopuščajo. Šolo obiskujejo tudi naše sestre Bosansko-Hrvaške province.

Organizacija predavanj je sledeča: potekajo dvakrat tedensko, vsak dan sta na vrsti dva predmeta,  vsak po dve šolski uri. Predmeti niso stalni, ampak se z leti menjajo. Letos s(m)o udeleženke poslušale Peteroknižje, Zgodovino Cerkve, Teologijo redovništva in Zakramente v prvem semestru, ter Mariologijo, Katehetiko, nadaljevanje Zgodovine Cerkve in Psihologijo komunikacije v drugem semestru.

Lansko pomlad sva se s s. Veroniko na povabilo pridružili zaključnemu izletu, oktobra pa sem začela obiskovati predavanja v Zagrebu; a le enkrat v tednu, saj je to pomenilo celodnevno popotovanje. Ampak bilo je vredno.

Ti četrtki so imeli poseben čar: čakanje na postajah, vožnja z avtobusom, ceremonije na meji, nekaj kruha v torbi, sprotna molitev, pa ljudje, ki sem jih srečala. Vožnja s tramvajem po Zagrebu, ki mi je postajal vsak teden bolj domač. Lomljenje v hrvaščini, ki je pred tem nisem nikdar govorila. Pa seveda srečanja z vsemi temi mladimi sestrami, mojimi vrstnicami, ki so me zelo lepo sprejele medse; smeh, medsebojno spoznavanje. Zelo zanimiva predavanja, ki so mi dala veliko. Zimski mraz in nočne vožnje, čakanje na zadnji avtobus za Repnje, razne dogodivščine po poti, po katerih mi je Gospod kazal, da je z menoj. In še in še ...

Udeleženk nas je bilo letos 22 iz različnih osmih kongregacij oz. družb.

Tudi letos smo, kot je običajno, sklenile šolsko leto z zaključnim izletom. Tokrat v Slovenijo.

V sredo, 8. 5. 2019, je nemajhna skupina Hrvaških kandidatk, postulantk, novink in njihovih voditeljic začela dan v zagrebški katedrali s sv. mašo. Nato so se z avtobusom odpravile v Pleterje, kamor sva se s s. Veroniko pripeljali z avtomobilom. Bile smo v stari gotski cerkvi, si ogledale film o kartuzijanih in zunanjo kapelo. Sestre so v cerkvi zapele Marijino pesem – čudovito je odmevalo zahvaljujoč majhnim glinenim posodam z luknjicami, ki so vgrajene v zidove.

Naslednji postanek je bil v Stični, kjer nam je eden od patrov na kratko predstavil red cistercijanov, potem pa smo prisostvovale korni opoldanski molitveni uri v samostanski cerkvi. V obednici za goste so nas gospe prijazno pogostile, nato je sledil ogled samostanskega muzeja.

Ob koncu je vsaka izmed nas dobila v dar plastenko domačega jabolčnega kisa.

Zatem smo se ustavile v Repnjah. Sestre so si ogledale kapelo in Dom matere Margarete ter se nekoliko okrepčale.

Zadnja izletna točka je bil Bled – tam smo imele prosti čas, v katerem smo lahko obiskale župnijsko cerkev sv. Martina, se sprehodile ob jezeru, nekatere so igrale nogomet na večji zaplati trave – predvsem pa smo se družile med seboj.

Okrog sedmih smo se poslovile in se odpravile proti domu.

Zelo lepo mi je bilo biti del take skupine in vesela sem, da sem lahko poslušala tako odlične predavatelje.

s. Zala Vrabec