Obisk sester v Kongu

23. december 2018 - 16:07 -- s. Urša Marinčič

Od 16. do 19. decembra 2018 sem imela poseben privilegij, da sem smela spremljati s. Kato Karadžo, provincijalno predstojnico Bosansko-hrvaške province, na obisku naših sester Splitske province v DR Kongo, kjer kot misijonarke delujejo že od leta 1974. V času bivanja v Bukavu sva obiskali vse štiri skupnosti in kraje kjer sestre delujejo: Luhwinja, Nyantende, Nguva in Muhangu. Ob pogovoru, druženju in spoznavanju krajev smo se srečevale tudi z njihovim misijonskim poslanstvom.

Zares čudovito je videti, kako se sestre na različne načine darujejo za potrebne in uboge ter prav tako kaj vse je zraslo v njihovem več kot štiridesetletnem delovanju. Poleg hrvaških sester misijonark je lepo videti tudi duhovne poklice mladih afriških sester in deklet v začetni vzgoji.

Obiskali sva grob naše mučenke, sestre Clare Agano Kahambu, ki je bila ubita pred dvema letoma in je pokopana v kraju Luhwinja, kjer so sestre začele svoje misijonsko delovanje. V začetku je bil taj kraj prava puščava, zahvaljujoč sestram pa je sedaj tukaj gospodinjska in osnovna šola, bolnica, vrtec in še mnogo drugih stvari.

Sestre so predane in brez strahu pomagajo ljudem, posebno najbolj ubogim. Lepo je videti, da dajejo velik pomen vzgoji mladih, kljub temu pa je še vedno mnogo ljudi, ki so na robu družbe. Politična situacija v DR Kongo je zelo negotova, kljub temu pa imaš občutek, da ljudje sprejemajo stvarnost življenja in svoj vsakdan, ki zdaleč ni lahek. Na njihovih obrazih se prepozna radost in v njihovem življenju lepota skupnega bivanja. Povsod je polno ljudi. Neverjetno je, kako eni drugim pomagajo in trdo delajo.

Čeprav sva v Kongu preživeli zelo kratak čas, sva se vrnili v naš Rwentobo obogatene s sestrinskimi srečanji. Začutili sva bitje, po eni strani z naravnim bogastvom zelo bogate države, a na drugi strani zelo uboge, neurejene in negotove.

V srcu nama ostaja velika hvaležnost za sestrinski zgled nesebične redovniške predanosti, življenja in misijonskega delovanja.