Pokojna s. Agata (Marija) Bratuša

13. november 2017 - 22:42 -- s. Urša Marinčič

V nedeljo 12. novembra 2017 je, obdana z molitvijo sosester, po hudem, a vdanem in potrpežljivem prenašanju trpljenja, k Bogu odšla s. Agata Bratuša. Stara je bila 89 let, redovnica 56 let.

Rodila se je v kmečki družini v Korenjaku pri Zavrču. V povojnem času je, čeprav je bila redkost srečati kakšno redovnico, našla pot v samostan. Povedala je, da na redovništvo ni mislila, ker so bile sestre po vojni pregnane. »Nekoč pa sem,« je pripovedovala dalje, »na Ptuju srečala s. Anuncijato. Nisem vedela, da je redovnica, ker je bila v civilu. Vprašala me je, ali bi šla v 'klošter', pa sem takoj rekla, da ja. Mama pa mi je rekla: 'Saj ti nisi za klošter.' Mi smo bili veseli in smo mislili, da so za klošter resni ljudje. V noviciatu sem slišala, kako je bil sv. Frančišek vesel in da ima Bog rad veselega svetnika.«

Leta 1961 je s. Agata začela noviciat v Pančevu, čez eno leto naredila začasne zaobljube, leta 1966 pa večne.

Po končanem noviciatu se je v Ljubljani pripravljala na pastoralno delo z učenjem glasbe in uvajanjem v poučevanje verouka. Njene naslednje postaje so bile: skupnost in župnija v Dvorjanah pri Mariboru, kjer je bila organistka in skrbela za cerkev, nato Slomškovo dijaško semenišče in bogoslovje v Mariboru ter materna hiša.

Njeno geslo je bilo: moli in delaj – v medsebojnem sodelovanju, solidarnosti in molitvi graditi Božje kraljestvo.

S. Agata je posebej častila Božjo Mater Marijo. Bog jo je obdaril z lepim glasom, zelo rada je pela, bila vesele narave, preprosta, hvaležna za vsako pozornost.

Eden od nekdanjih dijakov v Slomškovem dijaškem semenišču, danes duhovnik, je, ko je zvedel za njeno smrt, zapisal: »Z veliko hvaležnostjo se spominjam s. Agate. 25 let je tega, kar sva eno leto preživela skupaj v Slomškovem dijaškem semenišču pri frančiškanih: jaz v pripravljalnem letniku, ona dekla vsem: v kuhinji, pri pospravljanju, v perišnici – in vedno s pesmijo če ne na ustih pa v srcu … Fante v semenišču je velikokrat 'prebrala' prej kakor vodstvo. Imela je prefinjen občutek in vedela, kaj se z njimi dogaja. Če je ni bilo nikjer drugje, si jo našel v kapeli z rožnim vencem. Naj ji Bog po svojem neizmernem bogastvu povrne vse, kar je v tistem letu storila zame.«

Pogreb s. Agate bo v sredo 15. novembra ob 13.45 na pobrežkem pokopališču v Mariboru. Od 9. ure dalje bo ležala v pokopališki kapelici, po pogrebu pa bo sledila sv. maša v pobrežki župnijski cerkvi.