Pokojna s. Pavla (Darinka Vera) Bajec

16. december 2017 - 21:48 -- s. Urša Marinčič

V sobotnem dopoldnevu, 16. decembra 2017, se je ob molitvi sester na Brezjah večno življenje pri Bogu začelo za s. Pavlo Bajec. Stara je bila 96 let, redovnica 74 let.

Rodila se je 23. maja 1921 v Skriljah na Vipavskem v župniji Kamnje. V družini je bilo osem otrok. Tri njene brate je vzela vojna. Mama je želela, da bi bil kateri od otrok posebej posvečen Bogu. Šolski sestri sta postali s. Pavla in tri leta mlajša s. Darinka.

Trinajstletna Darinka Vera je leta 1934 prišla za kandidatinjo k šolskim sestram v Mariboru. 14. avgusta 1943 je po maturi na učiteljišču uršulink v Ljubljani vstopila v noviciat v Marijanišču in čez eno leto naredila začasne zaobljube, leta 1954 pa večne. Dve leti je poučevala v Marijanišču 2. razred. Ko je povojna oblast sestre razgnala, je prišla v Repnje, kjer je delala na polju. Leta 1949 je začela študij glasbe v Ljubljani (violino in klavir) in nato poldrugo leto poučevala na glasbeni šoli v Šentvidu nad Ljubljano. Ker na ukaz nekega »odgovornega« ni prinesla potrdila, da ni več redovnica, je morala šolo zapustiti. Posvetila se je likovni umetnosti: od 1959 do 1963 je študirala slikarstvo v Zagrebu, kjer je prejela bogato slikarsko znanje. Potem je ustvarjala v redovni hiši v Radovljici, pripravljala je načrte za vezilniške potrebe, po naročilu slikala portrete, restavrirala slike in kipe, izdelovala kopije slik starih mojstrov, znana so njena tihožitja. Od leta 1975 je stregla bolni mami. Po njeni smrti sta se obe s s. Darinko preselili v izpraznjen rodni dom in dobili dovoljenje, da sta smeli zaradi umetniškega ustvarjanja živeti zunaj redovne skupnosti. Poleg umetniškega ustvarjanja je s. Pavla v svoji domači župniji poučevala verouk, učila mlade igranja na violino in blok flavto, imela ustvarjalne delavnice, z otroki izdelovala jaslice, pri Ognjišču so izšle njene božične in velikonočne voščilnice.

Lani v začetku oktobra se je preselila v redovno skupnost na Brezjah in bila do zadnjega ustvarjalna – še na bolniški postelji je iz gline oblikovala kipce Marije in angelčkov. Odlikovala jo je globoka pobožnost, delavnost, plemenita pozornost, hudomušnost. Njeno vodilo je bilo: Izpolnjevati Božjo voljo. Večkrat je poudarjala, da je prava umetnost odsev Božje lepote.

Naj sedaj v vsej polnosti uživa lepoto nebes!

Pogreb pokojne s. Pavle bo v ponedeljek, 18. decembra 2017, ob 14. uri na Brezjah.

+ + +

TV Slovenija je leta 2009 življenje s. Pavle in s. Darinke prikazala v filmu: »Ljubi Bog ji je dal tolk talentov«.

29. novembra 2016 je s. Pavla svojo življenjsko zgodbo povedala za TV Slovenija v seriji Pričevalci.

Pa še intervju v Družini.