Posvet redovnih vzgojiteljev v Splitu

13. marec 2018 - 11:55 -- s. Urša Marinčič

Hrvaška redovna konferenca je od petka, 9. marca, do nedelje, 11. marca 2018, pripravila že 47. posvet redovnih vzgojiteljev. Letos je ta posvet potekal v samostanu sester Služabnic usmiljenja na Kamenu v Splitu. Na povabilo naših sester s Hrvaške sva se ga udeležili tudi dve sestri iz Slovenije. Ves posvet z naslovom Medosebna komunikacijska kompetenca v vzgojnem procesu je animiral don Đuliano Trdić, dr. med. in mag. psih., duhovnik Reške nadškofije.

Za začetek je bilo dragoceno že druženje v minibusu na skupni poti od Zagreba do Splita v četrtek popoldan. Z delom pa smo pričeli v petek po jutranji maši, molitvi in zajtrku. Don Đuliano je preprosta in zelo strokovna teoretična izhodišča prepletal s pogovorom, delitvijo izkušenj in delom po skupinah. Predstavil nam je socialni svet, besedno in nebesedno sporočanje, simbolično govorico, pomen empatije v medosebnih odnosih, intimnost in meje v odnosih, pojav medosebnih konfliktov in pasivne agresije ter pristop oz. reševanje le-teh. Razmišljali in pogovarjali smo se še o nekaterih drugih, za vzgojo aktualnih temah (pisanje življenjepisa, poročil …). V kratki odmori se je kavica prepletala z medsebojnimi pogovori, razmišljanji in delitvami izkušenj.

Lepo in domače je bilo tudi srečanje z našimi sestrami iz Lovreta, ki smo jih v času sobotnega kosila in prostega časa vzgojiteljice naše kongregacije obiskale.

Delo smo zaključili v soboto zvečer in ga v večerni molitvi položili v Božje roke. Nedelja pa je bila Gospodov dan. Po zajtrku smo se podali do frančiškanskega samostana in se tam pridružili župnijski sveti maši. Po njej smo si pod dobrim vodstvom frančiškana, p. Ivice, ogledali osrednji zgodovinski del mesta Splita ter posvet zaključili z obiskom Marijinega svetišča na otoku v Solinu. Pot do Zagreba pa je bila v duhu občestva, ki se je v teh dneh gradilo  in utrjevalo.

S s. Uršo Marinčič sva za možnost udeležbe tega posveta zelo hvaležni najprej Bogu, nato vodstvu naše province, našim hrvaškim sestram in predvsem Hrvaški redovni konferenci, ki je široko odprla vrata gostoljubja.

s. Veronika Verbič