Pustni krofi

Sestavine:
1 kg moke,
kvasec iz 5 žlic mleka, 1žlice sladkorja in 5 dag kvasa; 1/2 l mleka,
8 rumenjakov,
1 dl kisle smetane,
8 dag sladkorja,
7 dag  masla,
1dag soli,
2 žlici ruma,
pecilni prašek,
nastrgana limonina lupinica,
olje za cvrenje

V presejano moko daj pecilni prašek, vlij vzhajani kvasec, zamešaj vanj nekoliko moke, nato naj še dobro vzhaja.

Medtem žvrkljaj neprekuhano mlačno mleko, smetano, sladkor, rumenjake in sol, pridaj rum, dišave, in ko je vse dobro spenjeno, prilij raztopljeno maslo, vlij v moko h kvasu in zamesi testo ter ga prav dobro pregneti.

Vzhajano testo rahlo zvaljaj za pol prsta debelo in označi z obodcem kroge krofov. Na sredino daj malo marelične ali druge goste marmelade, pokrij z izrezanim drugim krogom, ju ob robu stisni in izreži z manjšim obodcem, da nastane oblika krofa.

Krofe položi dva prsta vsaksebi na prtič, pokrij jih in postavi na topel prostor, kjer naj vzhajajo; dobro je, če na pol vzhajane krofe obrneš.

V kozici razgrej za 2 do 3 prste olja. Ko se olje segreje, polagaj vanj vzhajane krofe tako, da je zgornja stran v olju. V kozici naj ne bodo na tesnem, ker se sicer ne cvrejo lepo. Ko so krofi v kozici, jo pokrij in tresi, da narastejo. Brž ko so na spodnji strani rumeni, jih obrni, a ne pokrij več.

Rumeno ocvrte poberi s penovko na cedilnik, da se odtečejo. Potem jih položi na krožnik, potresi jih z vaniljevim sladkorjem in postrezi še tople.