Romanje sester v Split

20. november 2018 - 17:43 -- s. Ema Alič

Pevski zbor sester mariborske province je s sestro provincialko Terezijo Tomazin, pridružila se je tudi s. Cirila Zore, v soboto, 17. novembra 2018, obiskal skupnost na Lovretu v Splitu. Naš namen je bil, da naslednjega dne obogatimo akademijo ob 150-letnici naše kongregacije. Pozno popoldne smo prišle na cilj. Sestre so nas sprejele z veliko prisrčnostjo in hvaležnostjo za nas in za prve sestre, ki so iz Maribora prišle v Split. S spoštovanjem so pripovedovale o s. M. Ladislavi Kalinšek. Bila je njihova prva provincialna predstojnica, ki je postavila temelje redovnemu življenju, karizmi in poslanstvu sester. Omenjale so še druge sestre Slovenke, med njimi s. Oresto Spacapan, ki je bila provincialna predstojnica in hišna predstojnica lovretske skupnosti.

Poleg gostoljubnosti so nas v večernih urah popeljale po Splitu na ogled mesta. Sprehodile smo se do Dioklecijanove palače, vstopile smo v splitsko katedralo. V njej je grob sv. Dujma, ki ga je dal mučiti cesar Dioklecijan. Leta 1998 je sveti papež Janez Pavel II. klečal na njegovem grobu in tu izrekel znameniti stavek: Tu zgodovina ne molči!

Med ogledom mesta smo videle le od zunaj cerkev sv. Ciprijana, kjer so od 1904. do 1914. leta v samostanu živele prve šolske sestre v Splitu. Obšle smo mestno tržnico, knjižnico iz 15. stoletja. Ustavile smo se pred vrati sinagoge iz 16. stoletja, ki je nastala v židovskem getu. Ogledale smo si tudi cerkev sv. Frančiška, v kateri je grob sv. Fidelisa.

V nedeljo, 18. novembra, smo se v samostanski kapeli pridružile molitvi hvalnic. Po zajtrku smo obiskale bolne sestre. Na njihov obraz smo privabile nasmeh in med petjem smo vsaki sestri podale desnico in z vsako izmenjale prisrčno besedo. Še po kratki pevski vaji smo odšle v cerkev »Gospe od zdravlja«. Tu se je ob 11. uri začela sv. maša. Pri njej so s petjem sodelovale sestre iz štirih provinc: bosansko-hrvaške, mostarske, splitske in mariborske. Ob začetku sv. maše je imela pozdrav provincialna predstojnica splitske province. Maši je sledila akademija ob 150-letnici Kongregacije šolskih sester Kristusa Kralja. Zbor vsake province je prispeval k programu s svojim nastopom. Naš zbor je bil prvi in je pod vodstvom s. Klare Jarc zapel pesmi: Ponižna hvalnica, Pozdrav Mariji, Mati Margareta in Kadar zvečer. Po akademiji smo se pri sestrah na Lovretu okrepile še telesno in se od njih hvaležno poslovile. Obiskale smo še splitsko pokopališče, kjer smo zmolile za pokojne sestre in se jim priporočile. Na pot smo krenile z odmevom v srcu: Hvaljen in slavljen bodi, moj Gospod, po lovretskih sestrah!

s. Milena Zdešar