Velika slovenska kuharica

31. oktober 2018 - 11:21 -- s. Polonca Majcenovič

Pred nekaj dnevi je prišla iz tiskarne nova, 30. izdaja Velike slovenske kuharice. Izšla je ob jubileju, ob 150 letnici izdaje prve izvirne slovenske kuharske knjige Slovenske kuharice, avtorice Magdalene Pleiweis. Izšla je tudi v jubilejnem letu, s katerim se Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja pripravljamo na obhajanje 150 letnice naše redovne ustanove – jubilej bomo obhajale septembra prihodnje leto.

Izvirno Slovensko kuharico, ki je bila pisana bolj za bogataše in meščane, je kasneje naša s. Felicita Kalinšek za njeno 6. izdajo temeljito dopolnila in prilagodila potrebam podeželskega prebivalstva. S svojim delom je na knjigi pustila tolikšen pečat, da si je s tem prislužila naslov njene glavne avtorice. Po njeni smrti so urejanje desete in naslednjih izdaj prevzele njene naslednice s. Izabela Gosak in s. Vendelina Ilc. Sestra Vendelina je knjigo pripravila še za 24. izdajo ali Veliko slovensko kuharico na prelomu tisočletja. Tu pa je že sodelovala tudi s. Bernarda Gostečnik, ki je pripravila tudi to najnovejšo izdajo.

S. Bernarda je tokrat knjigo posodobila in prilagodila sodobnim zahtevam kulinarične stroke in časa. Dodala je številne nove in praktične recepte, ob tem pa tudi uporabne nasvete – vse z namenom nadaljevati bogato tradicijo šolskih sester ter na preprost in domač način deliti bogate kuharske izkušnje.

Za s. Bernardo je to pomenilo vsaj dve leti skrbnega in požrtvovalnega dela. Lahko si predstavljamo njena občutja, ko je to delo v končni obliki prejela v svoje roke - veselje in hvaležnost, hvaležnost Bogu, sestram in vsem sodelavcem.

S. Bernardi čestitamo ter se z njo veselimo in zahvaljujemo. Knjigi pa želimo, da bi vsak njen izvod kmalu zadišal po kuhinji in iz nje pripravljeni hrani.

s. Veronika Verbič

Dnevnik, 24. 10. 2018

Mladinska knjiga